Alterations: Sometimes it is more about what you don't do.

This home is situated in a private, well established street within Tauranga. It is surrounded by similar properties of the 1970’s era. Its positioning allows for views through established trees to the Tauranga Harbour.


Our brief was to completely modernise the home for a busy family’s needs. Creating warm, easy living spaces full of texture and interest while remaining sympathetic to the original 1970’s home.


The original home had great bones. We felt that we should work with this rather than against it. Existing roof lines were retained and reclad. The original brick veneer was preserved and painted and new exterior joinery installed throughout. The existing fibre cement clad areas were removed and clad in cedar to create warmth and a modern touch. The original driveway extended to the rear of the property. This was removed and became the perfect spot for a pool and outdoor entertaining area.



BEFORE


The interior spaces of the existing 1970’s home were extremely rigid. To maintain zones within the home, integrated vertical oak screens were added to create a degree of separation yet openness. A two sided fire, with natural timber surrounds immediately gives a sense of warmth and detail upon entering the home. Incorporating a completely remodelled kitchen layout, the only ‘extension’ to this renovation was for a walk in scullery.


AFTER




Original ceilings were removed and replaced with tongue and groove linings. Old and new structural roof beams were expressed and wrapped in oak.

The former garage was converted into a teenagers rumpus area with direct access to the pool. This was fitted out with timber linings and furnishings reminiscent of the 1970’s era.

The over width hallway was retained and skylights added for natural light. The hallway has become a design feature in itself.


The upper floor structure was retained as a dedicated master suite with a luxurious ensuite combined with his and hers dressing rooms.


Our architectural response to this renovation captured the clients brief. As demonstrated in this renovation in particular, it is not what you do that matters… it is what you don’t do.


Builder: Harper Homes

Contact Us
  • Facebook
  • Instagram